news/big_image/2022/03/dot-michelin-desktop.jpg

Importanta DOT-ului - mit sau adevar?

DURATA DE VIAȚĂ A PRODUSULUI

Anvelopele sunt fabricate din diferite tipuri de materiale, inclusiv componente pe bază de cauciuc, ale căror proprietăți evoluează și se schimbă în timp.

Pentru fiecare anvelopă, această evoluție depinde de mulți factori, precum clima, condițiile de depozitare (temperatură, umiditate, poziție etc.), condițiile de utilizare (sarcină, viteză, presiune de umflare, avarii din cauza stării drumului etc.), la care este supusă anvelopa pe parcursul exploatării.
Acești factori de îmbătrânire variază atât de mult încât este imposibil de prezis cu exactitate durata de viață a unei anvelope. De aceea, pe lângă verificările regulate ale utilizatorului, se recomandă ca anvelopele să fie verificate în mod regulat de către un profesionist calificat, care va stabili dacă anvelopa este aptă pentru a continua să funcționeze.

Cu cât anvelopa este mai veche, cu atât este mai probabil să fie nevoie să fie înlocuită din cauza îmbătrânirii sau din cauza altor factori stabiliți în timpul verificărilor. Oxidarea este un proces natural care nu poate fi prevenit total.

Ca măsură de precauție, chiar dacă starea generală a anvelopei pare bună și se încadrează în limita legală din punct de vedere al uzurii, recomandă schimbarea anvelopelor când acestea ating vârsta de zece ani.
Această limită de vârstă de zece ani este calculată de la data din marcajul TIN.

Anvelopa poate fi stocată chiar și până la 5 ani în condiții de depozitare corecte înainte de prima montare.

MARCAREA DATEI DE PRODUCȚIE ȘI NUMĂRUL DE IDENTIFICARE AL ANVELOPEI

TIN – Numărul de identificare al anvelopei - este un marcaj obligatoriu impus de Regulamentele în vigoare și este compus din Codul de Fabrică, Codul dimensional, Codul Opțional și data fabricației. La unele anvelope este precedat de literele DOT care reprezintă Departamnetul de Transport al USA și certifică faptul că anvelopa respectă cerințele FMVSS (Standardul Federal de Siguranță pentru Vehicule).

De regulă, marcajul TIN se află pe flancul exterior al anvelopei în varianta scurtă (fără data fabricației), iar pe flancul interior se regăsește secvența completă.