news/big_image/2025/02/add-a-subheading-2-.png

Schimbarea anvelopelor sau cât durează anvelopele?

Vă întrebați care este speranța de viață a anvelopei? Mai devreme sau mai târziu, toate anvelopele se uzează sau se deteriorează și trebuie să fie înlocuite.

Când vine acest moment depinde de o serie de factori, inclusiv de stilul dvs. de condus, de locul în care locuiți și de modul în care vă întrețineți anvelopele. Cu toate acestea, dacă urmați sfaturile din ghidul nostru, veți ști ce puteți face pentru a vă menține anvelopele în funcțiune cât mai mult timp posibil, când să le verificați și ce anvelope vă vor oferi cele mai bune performanțe pe toată durata lor de viață.

De ce este important ca anvelopa să dureze mult timp? Există două motive principale pentru care este important să vă asigurați că anvelopele durează mult.

1 - Protecția mediului
A te asigura că anvelopele tale durează mult este benefic pentru mediu: va trebui să le înlocuiești mai rar, reducând astfel impactul asupra mediului.

2 - Evitarea costurilor inutile
Schimbarea prematură a anvelopelor este costisitoare, dar este un cost care poate fi evitat. Lăsarea anvelopelor pe mașină până la uzura benzii de rulare reduce costurile de întreținere a vehiculului.

Cum puteți evita uzura prematură a anvelopelor?
Este firesc ca o anvelopă să se uzeze și să se deterioreze în timp. Cu toate acestea, dacă ne neglijăm anvelopele, acest moment va veni prea curând.

În mod regulat
Inflatarea insuficientă, adică funcționarea la o presiune mai mică decât cea necesară, duce la uzura prematură a anvelopelor. Anvelopa pierde presiune în timp, ceea ce este un fenomen natural - de aceea vă recomandăm să verificați presiunea anvelopelor montate pe mașina dumneavoastră o dată pe lună (și o dată pe an pentru anvelopele roților de rezervă).

Condițiile subinflate sunt de evitat nu numai din cauza uzurii rapide, ci și pentru că acestea cresc consumul de combustibil și sunt mai scumpe la funcționare.

Supraumflarea, adică funcționarea la presiuni mai mari decât cele necesare, poate duce, de asemenea, la uzură prematură. Prin urmare, este foarte important să setați întotdeauna presiunea pneurilor la presiunea recomandată de producătorul vehiculului.

Evitați coliziunile!

Urcarea pe bordură, trecerea peste o groapă sau o denivelare în trafic: astfel de impacturi mecanice pot accelera uzura pneurilor!

Impactul afectează de fapt geometria vehiculului, ducând la o uzură neuniformă a anvelopelor, ceea ce poate duce la înlocuirea prematură a acestora.

Depozitați-vă corespunzător anvelopele de vară/iarnă!

Atunci când schimbați anvelopele în funcție de sezon, este important să depozitați produsele nefolosite într-o zonă curată, bine ventilată și protejată de intemperii.

Temperaturile extreme favorizează îmbătrânirea cauciucului. Evitați lumina directă a soarelui și temperaturile prea scăzute sau prea ridicate.

 

Când ar trebui să facem verificarea anvelopelor?

  • Dacă observați o uzură anormală
  • Ați observat că anvelopa se uzează mai mult pe o parte decât pe cealaltă? Sau uzura este accelerată doar în partea de mijloc a benzii de rulare? Sau a devenit mai semnificativă pe laterale? Uzura apare în petice? Trimiteți anvelopa să fie verificată cât mai curând posibil, înainte de a se întâmpla ceva mai grav!

Dacă ați utilizat anvelopa timp de cinci ani

În cinci ani, probabil că ați întâlnit o mulțime de suprafețe diferite și poate chiar ați avut câteva impacturi mecanice neplăcute. Începând cu al cincilea an, verificați anvelopa cu un profesionist cel puțin o dată pe an. Inspecțiile regulate vor dezvălui la timp dacă uzura anormală face periculoasă utilizarea în continuare a anvelopelor dumneavoastră.

Numărul DOT al anvelopei: cum știi cât de veche este anvelopa ta?

Pe peretele lateral al unei anvelope veți găsi așa-numitul "număr DOT al cauciucului", un număr de cod care vă spune când a fost fabricată anvelopa. Primele două cifre ale codului de patru cifre indică săptămâna de fabricație, iar cele două cifre indică anul de fabricație.

Durata de viață a anvelopelor: zece ani
Nu ne-am înlocuit anvelopele în cei 10 ani de când au fost fabricate? Ca măsură de precauție, Michelin vă recomandă să înlocuiți aceste anvelope cu altele noi. Recomandarea se aplică și în cazul anvelopelor de rezervă.

Indicator de uzură
Conform legii, anvelopele pot fi utilizate pe șosea până când adâncimea benzii de rulare atinge 1,6 mm. Acest prag este indicat cu precizie prin intermediul unor butoane sau nervuri indicatoare de uzură în canelurile principale ale benzii de rulare: dacă blocurile benzii de rulare sunt uzate până la nivelul indicatorului de uzură, este timpul să înlocuiți anvelopa.

Alegeți o anvelopă care oferă performanțe impresionante chiar și pe ultimul kilometru parcurs.

Ultimul kilometru? Când banda de rulare se uzează până la indicatorul de uzură. 

Evitarea aquaplanării - chiar și cu pneuri uzate

Pentru a evita aquaplanarea sau hidroplanarea (atunci când pierdeți controlul autovehiculului în timp ce conduceți pe un carosabil umed) și pentru a menține aderența, profilul benzii de rulare absoarbe apa de pe suprafața drumului, o stochează în blocurile sale pentru o perioadă de timp și apoi o transportă în afara profilului, înapoi și în lateral. Odată cu uzura, pereții canalelor de drenaj devin mai mici și modelul poate absorbi apa în tot mai puține locuri. Chiar și cu un strat subțire de apă, mașina va înota în sus, adică își va pierde aderența la suprafață și, prin urmare, stabilitatea și direcția. Modelele premium ale benzii de rulare a anvelopelor de iarnă menționate mai sus permit anvelopelor să continue să stocheze și să dreneze eficient apa - prevenind în mod eficient aquaplanarea până la sfârșitul duratei de viață utilă a anvelopelor.

Găsiți anvelopa de iarnă care se potrivește cel mai bine nevoilor mașinii dumneavoastră din stocul Marso!

Sursa:

michelin.com